Zverejnené: 30.05.2024

Milton Friedman


Milton Friedman bol americký ekonóm a nositeľ Nobelovej ceny z roku 1976 známy ako najvplyvnejší zástanca kapitalizmu voľného trhu a monetarizmu v 20. storočí. Na začiatku svojej kariéry v 50-tych a 60-tych rokoch Friedmanovo silné presadzovanie menovej politiky pred fiškálnou politikou a voľných trhov pred vládnymi zásahmi považovala zavedená makroekonomická komunita za radikálnu. Spopularizoval mnohé ekonomické myšlienky, ktoré sú dôležité aj dnes – predovšetkým kapitalizmus voľného trhu a monetarizmus.

Friedman a jeho kolegovia monetaristi zastávali názor, že vlády môžu podporiť ekonomickú stabilitu tým, že budú kontrolovať ponuku peňazí, ktoré prúdia do ekonomiky, a umožnia zvyšku trhu, aby sa napravil. Presadzoval návrat k voľnému trhu vrátane menšej vlády a deregulácie vo väčšine oblastí ekonomiky.

Friedmanova štúdia spotrebiteľského rozpočtu vo Výbore pre národné zdroje prispela k jeho slávnej Teórii funkcie spotreby. Jeho štúdia o profesionálnom príjme Incomes from Independent Professional Practice v Národnom úrade pre ekonomický výskum zaviedla do ekonomickej vedy prelomové koncepty trvalého a prechodného príjmu. V čase, keď Friedman zomrel v roku 2006 vo veku 94 rokov, boli jeho teórie také vplyvné, že Wall Street Journal uviedol, že pretvoril moderný kapitalizmus a poskytol intelektuálne základy pre protiinfláciu, znižovanie daní a protivládnej politiky prezidenta Ronalda Reagana a britskej premiérky Margaret Thatcherovej.



 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách